Professor Dr. Paul Yule (German language)

Dr Paul Yule promovierte am Institut der bildenden Kunst der Universität New York und habilitierte sich an der Universität Heidelberg an der Fakultät für Orientalistik und Altertumswissenschaften. Dort liest er seit 1990. Er führte Geländearbeit im Sultanat Oman, am antiken Ort Zafar im Jemen und in Orissa/Indien und Äthiopien durch. Zahlreiche Publikationen umfassen die geographischen Gebiete der Ägäis, Südasien sowie des Vorderen Orients. Seine fachlichen Spezialitäten schließen folgende Themen ein: Metallarbeit, das eisenzeitliche und frühgeschichtliche Arabien, bronzezeitliche Turmgräber, sowie Denkmalpflege. Sein Gazetteer of Archaeological Sites ist eine Informationsquelle für die Fundstätten des Sultanats Oman und wird für das ganze Gebiet des Persisch-Arabischen Golfs weiterentwickelt. Seine wichtigsten Veröffentlichungen beziehen sich auf das späteisenzeitliche Arabien und die Archäometallurgie Indiens. Er ist erfolgreich bei der Beschaffung von Finanzmitteln. Korrespondierendes Mitglied des Deutschen Archäologischen Instituts.

Yule bekleidet eine Stelle an der Universität Heidelberg, Seminar für die Sprachen und Kulturen des Vorderen Orients.

Professor Dr. Paul Yule (English language)

Paul Yule completed his doctorate at the Institute of Fine Arts, New York University and has his habilitation from the University of Heidelberg, where he currently teaches. He has conducted fieldwork in the Sultanate of Oman, and presently in the Yemen at Zafar, as well as in Orissa. A broad palette of publications spans the fields of Aegean, South Asian, Near Eastern and Ethiopian archaeology. Specialities include prehistoric metalwork, Iron Age and early medieval Arabia, Bronze Age tower tombs, as well as cultural resource management. His most important publications deal with the early metallurgy of South Asia as well Arabia of the Late Iron Age and early medieval Period. He is a proven fund raiser with numerous successful projects. Korrespondierendes Mitglied of the Deutsches Archäologisches Institut.

Paul Yule teaches at the University of Heidelberg. He has conducted fieldwork in the Sultanate of Oman, and presently in Ethiopia. Specialities include metalwork, the Iron Age, Bronze Age architecture, as well as cultural resource management. His Gazetteer of Archaeological Sites is being developed for the entire Arabian Gulf. Paul Yule’s Arabian specialities include pre-Islamic metalwork, the bronze and iron ages, as well as cultural resource management. His most important publications deal with the late antique and early medieval Arabia. From 1998 to 2010 he led the Heidelberg University – GOAM Expedition at Zafar, Yemen.

Publications (2009-2015)

Posted by Paul Yule on August 18, 2015  •  List of Publications - Download the pdf

Zafar/Yemen Virtual Museum

Posted by Paul Yule - Forum Archaeologiae - Zeitschrift für klassische Archäologie 62 / III / 2012  •